torsdag 19 februari 2015

Lust att berätta

Har du också en knappsamling hemma eller minns du kanske din mormors knappsamling som du fick leka med som barn?I vår Läslustklass på Villastadsskolan har vi gjort vi olika berättarövningar och en av dem utgick just ifrån knappar. Varje elev fick välja en knapp ur knappburken och sedan gällde det att fundera ut vad just den här knappen varit med om. Vem hade knappen från början? Var satt den? Hur kommer det sig att den personen sedan tappade knappen? Vem hittade knappen och vad gör den personen med knappen nu?
Märkliga och spännande historier tog form då eleverna fick berätta sina knapphistorier för varandra, två och två. Knappar är riktigt magiska små ting då det gäller att sätta igång fantasin och kan användas till mycket!

Vi berättade även kring bilder som eleverna själva fått välja ur olika bilderböcker.Först pratade vi kring varför man valt just den bild man valt och kring skillnader och likheter i olika bilder. Därefter gjorde vi en berättarövning som utgick ifrån fem olika början på meningar:

Det var en gång...
Varje dag...
Men en dag...
Detta ledde till...
Sedan den dagen...

Den här övningen kan man använda som den är, utan bilder, men vi plockade in bilderna också och berättade historier tillsammans i smågrupper. Det var kul, utmanande och lite svårt också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar