tisdag 17 februari 2015

Besök av Per Gustavsson!
Den 11 februari fick Läsprojektet och Mosstorpsskolan finbesök av författaren och illustratören Per Gustavsson! Per Gustavsson är kanske mest känd för sina många bilderböcker om Prinsessan (av vilka "Så gör prinsessor" var den allra första) men har även gett ut många andra bilderböcker, ibland både som författare och illustratör och ibland som illustratör tillsammans med en annan författare.Eftersom tre av klasserna i vårt projekt arbetar fördjupat med sambandet mellan text och bild och med eget berättande passade det bra att Per Gustavsson kom och berättade om hur han gör när han skriver och illustrerar. Var kommer alla historier ifrån egentligen? Hur går det till när en teckning går från skiss till färdig bild? Förutom att vi fick se många intressanta exempel på hur han jobbar fick även eleverna själva vara med på en teckningsworkshop. Först fick vi rita självporträtt med slutna ögon. Det blev spännande resultat!


 
 
 
Sedan delade Per ut A4-ark som såg ut så här:
 
 


Rita en karaktär och ge den ett namn, var den instruktion som gavs. Tänk även ut en sak som din karaktär gillar och en sak som den inte gillar!

Fantasin flödade och de mest intressanta varelser såg dagens ljus...


När alla var klara med sina karaktärer samlade Per in dem och sedan fick var och en i tur och ordning berätta om sin karaktär.
 
Många intressanta berättelser blev det och Per Gustavsson kunde verkligen konsten att locka barnen till att våga berätta och att tänka utanför ramarna.

Den 6 mars kommer vi att få besök av Per igen och den gången blir det Villastadsskolans tur!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar