torsdag 11 december 2014

Dramatiserat bokprat på Stadsmuséet


Vårt läsprojekt har nu dragit igång på allvar då vi träffat alla de berörda klasserna för första gången. Vi ville dra igång arbetet mot eleverna med ett tillfälle då vi levandegjorde litteraturen på ett spännande sätt och valet föll då på Jakob Wegelius fantastiska bok ”Legenden om Sally Jones”.

Vi bjöd in alla klasser till Stadsmuséet, en halvklass i taget, till ett dramatiserat bokprat. Innan detta besök hade klasserna fått ut en mystisk låda, innehållandes ett brev från en ”journalist”:

 

Bästa klass 4 på …!

Vill ni hjälpa mig?

 
Jag som skriver detta brev till er heter Barbro Rettah. Jag jobbar som journalist. Under många år har jag rest runt i världen, på jakt efter bra historier och spännande nyheter som jag sedan skrivit om i olika tidningar.

Jag har fått höra mycket märkligt under åren, må ni tro. Ibland tror man knappt sina öron. En sådan märklig berättelse har verkligen etsat sig fast i mitt minne. Egentligen är det inte bara en berättelse, utan flera.

Allting började i Istanbul, där jag fick höra talas om en gorilla som begått en rad märkliga inbrott som ingen kunde förklara. Gorillan hade sedan bott i en djurpark ett tag, men varit så farlig att man inte kunde ha kvar henne. Ett kringresande teatersällskap fick ta över henne och visade upp henne som ”den fasansfulla mördarapan”. Förutom att gorillan var farlig ryktades det även om att hon kunde göra många andra saker som apor inte brukar kunna, bl.a. skriva på maskin och köra bil.

Det märkliga var dock att när jag befann mig på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i San Fransisco, hörde jag talas om den här gorillan igen. Att det var samma apa förstod jag ganska snart, men där beskrevs hon inte alls som farlig och blodtörstig. Tvärtom gick ryktet om henne som en trevlig och skicklig bilmekaniker som varit anställd på en mekanisk verkstad i stan.

Jag blev så nyfiken på den här gorillan, på vem hon var och på vad hon varit med om. Men jag fick verkligen inte bilden att gå ihop. Var hon farlig och ond eller var hon en god och snäll apa?

Historien har förföljt mig och fascinerat mig ända sedan dess. Jag har inte lyckats hitta någon som verkligen träffat gorillan, utan bara hört berättas om henne. Men jag vill verkligen veta sanningen!

Jag ber er därför, bästa klass 4, att träffa mig så att vi förhoppningsvis tillsammans kan reda ut detta mysterium.

Kan ni komma till Stadsmuséet den 25 november klockan 9.00 så vore jag ytterligt tacksam.

Bästa hälsningar,

B. Rettah

Journalist

P.S. Jag bifogar några bilder på apan som jag lyckats få tag i. Kanske kan de vara till hjälp i lösandet av detta mysterium. D.S.

 


På Stadsmuséet mötte sedan B. Rettah  eleverna och tog med dem på en rundvandring i Stadmuséets spännande miljöer. Under vandringen stötte man på olika karaktärer ur boken: Frau Schultz, Trollkarlen Silvio och Chiefen. Även ett par stycken karaktärer som inte finns med i boken men som fyllde en funktion i vårt bokprat dök upp: en djurskötare på Zoo och butiksbiträdet Beata. Eleverna hade fått ett uppdrag av B. Rettah, nämligen att fungera som hennes assistenter, och alla utrustades med block och pennor. Det var härligt att se hur eleverna gick in i fiktionen med stor iver och med skarpa hjärnor. De mer eller mindre suspekta karaktärerna i berättelsen väckte misstankar, många kluriga frågor och listiga slutsatser. Slutligen avslutades äventyret uppe i den stämningsfulla smedjan, där Chiefen berättade den ”sanna början på berättelsen” och eleverna fick boken ”Legenden om Sally Jones” och ett uppdrag från B. Rettah – att läsa boken tills nästa gång vi träffas.
Foto: Robert Svensson

Två klasser hade inte möjlighet att ta sig till Stadsmuséet och då åkte vi i stället ut till deras lokala bibliotek och körde där en liten specialvariant för dem. Karaktärerna var ungefär de samma men här bjöd B. Rettah i stället in eleverna till sin tv-show, till vilken hon bjudit in ett antal gäster. Även här avslutade vi det hela med att eleverna fick i uppdrag att läsa boken om Sally Jones till vår nästa träff.

 
Överlag upplevde vi att de dramatiserade bokpraten mottogs väldigt väl och de var mycket roliga att genomföra. Vi som jobbade aktivt i detta var vi projektledare (Sanna och Kicki), personal från stadsbibliotekets barnavdelning samt en teaterpedagog.P.S. Idag går det även ut en liten julhälsning till alla klasserna, från Chiefen och Sally Jones. Postat i något exotiskt land, långt, långt borta...
 

       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar